Trening funkcjonowania w codziennym życiu – kulinarny

Głównym celem zajęć jest podtrzymywanie i rozwijanie zaradności życiowej oraz doskonalenie umiejętności z zakresu samoobsługi i samodzielności. Podczas zajęć uczestnicy mają możliwość wykonywania czynności przydatnych w życiu codziennym: racjonalnego planowania zakupów, doboru odpowiednich produktów, wyrabiania nawyku dbania o higienę osobistą przed przygotowaniem posiłku oraz konieczność stosowania odzieży ochronnej. Doskonalą samodzielną organizację stanowiska pracy, uczą się podstaw nakrywania do stołu, estetycznego przygotowania potraw, samodzielnego przygotowywania prostych posiłków. Układają jadłospisy, poznają zasady prawidłowego przechowywania żywności, zasady zdrowego i racjonalnego odżywiania się, umiejętnego korzystania z przepisów kulinarnych. Dodatkowo rozwijają się estetycznie podczas nauki poprawnego nakrywania do stołu. Obsługa sprzętów AGD (np.: robot kuchenny, opiekacz, kuchenka mikrofalowa, zmywarka do naczyń) także stanowi ważny element zajęć praktycznych.